Techniek
Op deze pagina willen we laten zien waarom onze onderstellen zo goed werken en hoe we dat voor elkaar krijgen.
We proberen de vragen die ons vaak gesteld worden hier te beantwoorden en met een aantal voorbeelden uit te leggen wat een DWM Tandem voor u kan betekenen.
Drukverdeling
Het basisprincipe van een DWM Tandem is het gebruiken van meer wielen om de druk veel beter te verdelen. In de afbeelding is zichtbaar dat er in plaats van 4 wielen (op twee aslijnen), het gebruik van 8 wielen de druk op de bodem enorm verlaagd.
Dit heeft meerder voordelen. De bodemdruk per band wordt veel lager, dus bodemverdichting kan worden voorkomen. Daarnaast kan er met een veel lagere druk in de band worden gereden. Dit voorkomt insporing en daarmee zodebeschadiging.
Stuursysteem
We hebben in de afgelopen jaren grote stappen gezet in de mogelijkheden van ons stuursysteem. In de meelopend gestuurde onderstellen gebruiken we nog steeds de rechtzet cilinder achter de wagen om achteruit rijden mogelijk te maken.
Zoals op de afbeelding zichtbaar is gebruiken we voor de gedwongen gestuurde onderstellen een midden besturing. Het voordeel hiervan is dat er geen uitzwenkende cilinder achter het onderstel hangt, er geen bumper meer nodig is en het achteruit de kuilbult oprijden veel makkelijker is.
Doordat de achterste wielen meedraaien met de richting van de tractor is er vrijwel geen wrijving met de zode waardoor zodebeschadiging wordt geminimaliseerd.
Door gebruik te maken van load sensing kunnen we het stuurgedrag optimaliseren voor zowel het rijden op de weg als het rijden op het land.
Beremming
Voor alle typen onderstellen maken we gebruik van Wabco tri-stop luchtremcilinders. Het gebruik hiervan biedt veel voordelen. Het wordt een ’tri-stop’ cilinder genoemd omdat het 3 functies heeft. Het is namelijk naast een gewone remcilinder ook een handremcilinder en een losbreekbeveiliging. Doordat er een veerkamercilinder wordt gebruikt zal hij automatisch op de rem gaan als de druk wegvalt. Dit om de veiligheid te kunnen borgen als er onverhoopt iets kapot gaat.
Er wordt gebruik gemaakt van een ALR (automatische lastafhankelijke regelaar) die de rem druk automatisch aanpast op de situatie. Het voordeel is dat de eindgebruiker hierin niets hoeft in te stellen.